donderdag 15 februari 2018

Cassirer en volcanic soil.

"We heve learned in the hard school of our modern political life is the fact that human culture is by no means the firmly established thing that we once supposed it to be. Modern civilization is very unstable and fragile. It is not built upon sand; but it is built upon a volcanic soil." ( Aufsätze und kleine Schriften (1941-1946) pag 264) (ik las het citaat in Yvans post)

Ik weet niet of het toevallig is of Cassirers bedoeling in het selecteren van dat beeld, maar vulkanische gronden zijn vaak de meest vruchtbare, net doordat het vulkanische gronden zijn (veel mineralen). Zijn zo ook de verdiensten van onze cultuur en de constante dreiging van het barbarisme, van een uitbarsting, onlosmakelijk met elkaar verbonden?

De Cassirer-van-het-onuitgegeven-manuscript zou, denk ik, zeggen van wel: mythe veroorzaakt de uitbarstingen, maar mythe is ook onlosmakelijk verbonden met taal, kunst, cultuur. Misschien was het beeld ook in die zin bewust gekozen?

1 opmerking:

  1. Mooie analogie. De metafoor lijkt eerder Sorel te passen, die de mythe als bron van vooruitgang zag, een "frisse wind". Het was mijn gevoel dat Cassirer de mythe niet als positief en vruchtbaar beoordeelt. Maar de dubbelzinnigheid is nooit ver weg.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.