zondag 25 februari 2018

Blumenberg's vrije tijd

'Theory is the better adapted mode of mastering the episodic tremenda (terrors) of recurring worlds events. But leisure and dispassion in vieuwing the world, which theory presupposes, are already results of that millenniums-long work of myth itself...'

Blumenberg, Hans. Work on Myth p. 26

In één zin slaagt Blumenberg erin het verband te leggen dat hij ziet tussen mythos en logos. De theorie als uiting van een reeks logische redeneringen heeft een lange traditie van mythische verklaringen achter zich. Ook deze mythes zijn aan veranderingen, aanpassingen onderhevig geweest.  Hij vervalt echter niet in het cliché dat de mythe een naïeve voorloper zou zijn van het rationelere denken zoals dat door August Comte werd voorgesteld. De mythe was en blijft ook vandaag onlosmakelijk met de logos verbonden.
Net zoals voor Aristoteles is voor Blumenberg het proces van kennisverwerving en zoeken naar wijsheid slechts mogelijk wanneer de mens vrij is, wanneer hij niet door arbeid gehinderd zich kan wijden aan de aanschouwing en het daarop volgende denken, filosoferen.

Yvan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.