zondag 25 februari 2018

De mythe van het zelfverklaarde kalifaat

"The political myths acted in the same way as a serpent that tries to paralize its victims before attacking them. Men fell victims to them without any serious resistance. They were vanquished and subdued before they had realized what actually happened". 
Cassirer, Ernst. The Myth of the State. p. 281.

De politieke elites zijn zich zeer goed bewust van de verblindende en verlammende kracht van de politieke mythe. De epistemologisch arme massa biedt nauwelijks enige weerstand tegen een narratief dat door de politieke elites geproduceerd, verpakt en geleverd wordt om de eigen machtstructuren te legitimeren en de hegemonieën te bevestigen. De massa is weerloos tegen de constante indoctrinatie en onderdrukking. Een goed voorbeeld is de politieke mythe van het islamitisch kalifaat of het "kalifaatnarratief".
Door het systematisch en oordeelkundig gebruik van een arsenaal aan propaganda is IS erin geslaagd honderdduizenden te mobiliseren voor de idylle van de ultieme, zuivere en ideale moslimstaat. 
Maar de zelfverklaarde moslimstaat is er nooit gekomen. In de plaats kwam er een totalitair regime dat gebaseerd was op een angstcultuur en waar geweld dagelijks gepredikt, verheerlijkt en toegepast werd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.