dinsdag 13 februari 2018

Neither true nor false, neither good nor evil?

“I wanted to show that we should not attempt to analyse such groups of images in the way that we break down a thing into its elements, that they should be taken as a whole, as historical forces, and that we should be especially careful not to make any comparison between the outcomes and the pictures people had formed for themselves before the action.” (Sorel, Reflections on Violence, p.20)

Het concept van ethische aansprakelijkheid lijkt mij hier onder druk te komen staan, zowel van het individu, als van de groep. De politieke mythe wordt onttrokken aan het moderne denken in waar/onwaar, maar in welke mate wordt het ook onttrokken aan de categorieën van goed/slecht. De politieke mythe leeft slechts in in een levendige praktijk en geeft slechts betekenis wanneer er geloof aan wordt gehecht. Als de politieke mythe, zoals Sorel stelt, een uiting is van innerlijkheid en 'will to act', wil dit eveneens zeggen dat zij moet corresponderen aan bepaalde ethische overwegingen en overtuigingen. Sorel is zich hiervan geheel bewust, gezien zijn focus op het gebruik van de mythe om een nieuwe heroïsche moraal te introduceren. 

Maar wil dit dan ook zeggen dat de politieke mythe ook niet op een (meta-)ethisch niveau bediscussieerd kan of mag worden? Als de gevolgen van de mythe niet mee in rekening mogen worden gebracht, blijft de mythe op z'n minst op dat gebied ethisch ongenaakbaar. Dit wil zeggen dat wij ons moeten richten op de eigenschappen inherent aan de mythe. Kunnen wij hier een uitspraak over doen zonder dat deze wordt geanalyseerd of in delen wordt opgesplitst? En wat met de individuele invulling van de politieke mythe? Kan er sprake zijn van indiviueel extremisme dat het individu buiten de mythe plaatst en hem zo tot misdadiger of afvallige maakt? Kunnen we een moreel oordeel vellen over een mythe die niet vergeleken mag worden met diens gevolgen, of  geanalyseerd en intellectueel benaderd mag worden? Als enkel een mythe een mythe kan bestrijden, hoe kunnen we dan kiezen? Waarom überhaupt dan kiezen? #pessimisme

De politieke mythe staat niet enkel buiten waar/onwaar, maar misschien ook buiten goed/slecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.