donderdag 15 februari 2018

How to win the mob?


Only the mob and the elite can be attracted by the momentum of totalitarianism itself; the masses have to be won by propaganda. Under conditions of constitutional government and freedom of opinion, totalitarian movements struggling for power can use terror to a limited extent only and share with other parties the necessity of winning adherents and of appearing plausible to a public which is not yet rigorously isolated from all other sources of information. (H. Arendt, The Origins of Totalitarianism. p. 341.)



Bij de lectuur van de andere teksten kwam bij mij regelmatig de vraag op waarom sommige westerse landen niet ten prooi waren gevallen aan totalitaire regimes terwijl andere op korte tijd evolueren naar onze ergste nachtmerrie. Verschillende landen vallen ten prooi, maar vooral in het geval van Duitsland lijkt dat verbazingwekkend snel te gaan met gigantische gevolgen. Is dit citaat misschien een aanzet om te beginnen zoeken naar een van de verklaringen waarom Duitsland zo snel ‘gevallen’ is voor een totalitaire so-called state? Wat heeft er voor gezorgd dat in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland de omwenteling niet heeft plaats gevonden? En zelfs als we kijken naar de Verenigde Staten, de crisis was daar ook groot na de beurscrash, maar de gevolgen liggen mijlenver uit elkaar…

1 opmerking:

  1. Dit is een heel goede opmerking, Jens. Wat je wel moet in rekening nemen, is dat fascistische bewegingen en fascistische politieke partijen ook buiten Italië en Duitsland de kop opstaken en zelfs enigermate invloedrijk waren, zelfs in landen - zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittanië - die vaak geprezen worden als de bakermat van de liberale democratie. Maar dan nog blijft jouw vraag relevant: waarom zijn ze er in Duitsland in geslaagd om zo snel de macht te grijpen? Als we dat niet aan ‘de Duitse ziel’ willen wijten, blijft het zoeken naar een bevredigend antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.