zondag 25 februari 2018

DE MYTHE ALS STRATEGIE OM OM TE GAAN MET GEVAAR EN DREIGING DOOR DEZE EEN NAAM TE GEVEN: ONBESTEMDE ANGST WORDT VREES VOOR IETS.....



Theory is the better adapted mode of mastering the episodic tremenda (terrors) of recurring world events. But leisure and dispassion in viewing the world, which theory presupposes, are already results of that milleniums-long work of myth itself, which told of the monstrous as something that is far in the past and has been forced back to the edge.   (Blumenberg, Hans. Work on Myth, 26)…..

This is a unique paradigm of the ‘work on myth’ that may have begun with the ‘apotropaic’ [hindering, averting] accomplishment of naming.  (Blumenberg, Hans. Work on Myth, 15)

Toch even dit vooraf:  Hans Blumenberg is een filosoof die ik tot vandaag nauwelijks kende, maar wat wij er de voorbije week mocht van vernemen en lezen, apprecieer ik erg zowel omwille van zijn heel literaire, haast exuberante, dramatische stijl als om zijn bijzonder lucide stellingen.

De twee vermelde fragmenten vind ik – samen met het extract uit pp3-5 van Work on Myth (WoM)- erg belangrijk omdat zij op heldere en overtuigende manier aangeven hoe de mythe een strategie is om een angst, die van overal dreigend kan opduiken, om te vormen tot een concrete object-gerichte vrees (men benoemt ze, geeft ze een naam). Op die manier overwint de mens weliswaar niet de realiteit, maar weet er mee om te gaan (Bewältigung) (mastering, beheersen blijkt geen goede vertaling): het gevaar wordt niet geëlimineerd maar weggejaagd, afgewend.  Een ander voorbeeld van waar Blumenberg dit zeer fraai aangeeft, is het fragment in WoM uit de biografie van Pericles door Plutarchus,  over de vrees die Pericles ervoer wanneer hij geconfronteerd werd met een zonne-eclips, die nochtans voorspeld was. Magistraal! (WoM,11)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.